Nieuws - Oktober 14, 2024

Insmart presenteert slimme oplossingen op HEMS Demo Day bij Alliander

Naamloze tekening 1
Abb8a530 4508 471b a5fb c39d4b75e7d9 1

Op vrijdag 4 oktober was het zover: de HEMS Demo Day bij Alliander, een belangrijk evenement binnen het versnellingsprogramma van Alliander. Dit programma heeft als doel innovaties in de energiemarkt te versnellen door samenwerkingen tussen marktpartijen en netbeheerders te stimuleren. Insmart was erbij om samen met drie andere marktpartijen de innovatieve oplossing te presenteren waaraan we de afgelopen tijd hebben gewerkt.

Onze oplossing richt zich op het slim aansturen van laadpalen, thuisbatterijen en warmtepompen om netcongestie te voorkomen. In deze Proof of Concept (POC), ontwikkeld met Stekker, AccuSelect en We.Positive, sturen we apparaten op wijkniveau aan om ervoor te zorgen dat congestieproblemen echt worden opgelost. Zo voorkomen we dat pieken in het elektriciteitsverbruik simpelweg verschuiven naar andere momenten, wat soms zelfs grotere problemen kan veroorzaken.

Met een open Energy Management System (EMS) kunnen verschillende apparaten – ongeacht het merk of type – slim worden aangestuurd. Dit maakt het mogelijk om een hele wijk vol apparaten aan te sluiten en zo een echte impact te maken op het congestieprobleem.

Voor de communicatie tussen de apparaten en de centrale aansturing is gekozen voor de S2 Standaard. Deze standaard, ontwikkeld door een consortium waar onder andere TNO en de Flexiblepower Alliance Network aan bijdragen, helpt om energieflexibiliteit efficiënt te managen. Lees hier meer over de S2 Standaard.

Warmtepompen en cv-ketels met een Insmart-module kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan een HEMS en slim worden aangestuurd. En ook fabrikanten die nog niet werken met de S2 Standaard kunnen hun apparaten via de Insmart-module eenvoudig compatibel maken.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op met Insmart. We helpen je graag verder!