Blog - juli 1, 2021

Hoe zit het eigenlijk met de AVG en monitoring?

Avg plaatje

Hoe zit het met AVG als u apparaten op afstand gaat monitoren?
Regelmatig krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met AVG wanneer een installatiebedrijf ons product wilt gebruiken. Belangrijk is natuurlijk om zaken juridisch goed te regelen én als installatiebedrijf in the lead te blijven. We leggen u hieronder graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Optie 1: Geen persoonsgegevens vastleggen
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) speelt een rol wanneer een bedrijf persoonsgegevens vastlegt. Wanneer een installatiebedrijf met de CV Monitor van insmart gaat werken, kan hij ervoor kiezen om géén persoonsgegevens vast te leggen in het insmart platform. Dit is veilig en het systeemnummer uit het ERP systeem kan gebruikt worden om te vinden over welke klant het gaat wanneer er een melding binnen komt.

Optie 2: Persoonsgegevens ophalen uit ERP
Wanneer het installatiebedrijf gebruik maakt van optie 1, kunnen hun klanten helaas geen automatische e-mail ontvangen van bijvoorbeeld lage waterdruk. Voor het versturen van deze mailtjes is namelijk een naam en e-mail adres nodig. Deze informatie kan opgehaald worden via een koppeling met het ERP systeem dat u gebruikt. Dan worden naam en e-mail adres van uw klant opgehaald, op het moment dat dit nodig is. In dit geval gaat het om persoonsgegevens en komt de AVG om de hoek.

Verwerkersovereenkomst tekenen
In de AVG zijn er twee rollen vastgelegd, die van Verwerkingsverantwoordelijke en die van Verwerker. De Verwerkersverantwoordelijke stelt het doel en de middelen vast voor de verwerking van persoonsgegevens. De Verwerker verwerkt persoonsgegevens in opdracht van de Verwerkingsverantwoordelijke. In dit geval is het installatiebedrijf de Verwerkingsverantwoordelijke en bepaalt hoe insmart de persoonsgegevens mag gebruiken. Hiervoor tekenen het installatiebedrijf en insmart een verwerkersovereenkomst met elkaar. De geanonimiseerde technische data uit de CV ketels mag insmart gebruiken om haar diensten te verbeteren. Wij hebben een format voor deze verwerkersovereenkomst.

Blijf als installatiebedrijf in the lead
Het is dus goed om te weten dat u als installatiebedrijf in de lead blijft over uw klanten en de persoonsgegevens van uw klanten. insmart biedt veilige en juridisch sterke mogelijkheden aan om uw zaken goed te regelen. U kunt zelf kiezen hoe u het systeem wilt gebruiken.